“Zaman tasarruf edeyim derken aslında başka şeylerden tasarruf ettiğinin kimse farkında değildi. Yaşamlarının gittikçe daha zavallı, daha tekdüze ve daha soğuk geçtiğini kavramak istemiyorlardı. Bu gerçeği sadece çocuklar, ta yüreklerinde hissettiler. Çünkü artık kimsenin onlara ayıracak zamanı yoktu. Oysa zaman yaşamın kendisiydi. Ve yaşamın yeri yürekti. İnsanlar zamandan tasarruf ettikçe, zaman azalıyordu. “

Momo
Michael Ende (Çeviri: Leman Çalışkan)
Kabalcı Yayınevi
Masal
5 (5 üzerinden)
Merhaba sevgili dostlarım. “Ben bu efsane kitabı neden 23 yaşımda okudum?” diye sorduran bir romandan bahsedeceğim size. Kitabımız her yaştan insana hitap eden, özellikle tüm çocukların okuması gerektiğine inandığım Momo. Okurken öyle harikulade, masalsı bir dünyanın içine çekiliyorsunuz ki, kitabı elinizden bırakmanız mümkün olmuyor.
“İnsanlar kendilerini korkutan şeylere çok daha çabuk inanıyorlar. Bu da bir bilmece.”
Yazar yaşanılan dünyanın eleştirisini harika bir şekilde okuyucuya iletiyor. Kitapta yer alan metaforlara, ideolajilere, sosyalist ve faşist sisteme hiç girmeyeceğim. Bu tatlı kitabı iç karartıcı hale getirmek istemiyorum. Onun yerine karakterlerden ve hikayeden kısaca bahsedeyim.
“Momo’nun hiç kimsenin yapamayacağı şekilde başardığı şey şuydu: dinlemek.

Momo, insanları dinlemesiyle tanınan ufak bir kız çocuğu. Bu özelliği sayesinde çevresinde çok sevilen biri. Bir gün, zaman tasarrufu tuzağıyla, şehri duman adamlar ele geçiriyor. Momo’nun çevresindekiler gittikçe azalıyor ve Momo bu olayı çözmek için harekete geçiyor. Hikayemiz de burada başlıyor.
“Her çocuk bir sanatçıdır, sorun büyüdüğümüzde nasıl sanatçı kalabileceğimizdir.”

Kitapta her ne kadar duman adamlar kaybetse de, günümüzde kazandıkları barizdir. Gerçek dünyada, ne Hora Usta bize yardım etmek için yanına çağırır, ne de zorluklardan kurtulmak için Kassiopeia yol gösterir. Bizlerin gerçek rehberi kitaplardır.
Ancak…
“Yol benim içimde!”
Yol sizin içinizde!
Bu kitabı okudunuz mu? Okuduysanız hakkında neler düşünüyorsunuz? Lütfen benimle paylaşın.
Bir de, çevrenizde ufak bir çocuk varsa bu kitaptan ona hediye eder misiniz?
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Görüşmek üzere. ❤
Çok güzele benziyor, ilk fırsatta alıp okuyup sonrasında 5 yaşındaki kızımın kütüphanesine koyucam 🙂
BeğenBeğen
Reblogged this on Zerrin Ünalan and commented:
Yoksa bu tatlı kitabı hala okumadınız mı?
BeğenBeğen